Pages

Tuesday, June 5, 2012

Evolusi Penggunaan Jam



Aku tak tau sangat mengenai jam yang menggunakan bayang-bayang dari cahaya matahari ini. Tapi ini mungkin permulaan pengiraan masa pada zaman dahulu sehingga munculnya jam menggunakan pasir seperti gambar di bawah.


Mungkin ada daripada anda mempunyai maklumat lain selain daripada mekanisme-mekanisme yang disebutkan sebelum wujudnya sistem 24 jam seperti yang digunapakai pada hari ini.


 Turut diketahui ialah penggunaan lilin sebagai pengukur masa. Tetapi mungkin berbeza di setiap negara mengikut saiz lilin standard.



Di China, pernah diperkenalkan dengan jam yang menggunakan mekanisme air seperti di atas. Tak pasti bagaimana menggunakannya. Mungkin boleh  kita andaikan air mengalir dari atas ke bawah mengikut hukum graviti. Ntah la labu.. haha!

Yang lain-lain kebanyakannya menggunakan peralatan mekanikal berevolusi sehingga menjadi apa yang kita gunakan pada hari ini.


Ada sesiapa yang ada stok Orient Submariner untuk dilepaskan?

Yang seperti di atas ini atau seperti yang di bawah ini

Kalau boleh nak yang full set kotak dan manual & warranty. Thanks!

3 comments:

  1. salam..bro,orient sub blg rujuk kt hazrin irama masa..die byk stok lg,mcm gmbr orient kt atas 2..aku pun igt nak rembat 1 gak..ssh nak dpt 2..

    ReplyDelete
  2. Orait, thanks saudara mahfuz.. nanti saya cuba contact

    ReplyDelete
  3. Info menarik! Thanks for sharing bro :) Senang nak rujuk sebab kat satu tempat aje

    ReplyDelete