Pages

Thursday, August 4, 2011

Nato untuk 6139-6012

Dah lama rasanya aku nak pakaikan jam Seiko Chronograph 6139-6012 aku dengan tali nato/zulu ni. Masalahnya lug jam ni ialah 19mm, aku dalam dilema nak pakaikan 18mm atau 20mm. Akhirnya aku ambik keputusan guna 20mm untuk jam ni supaya jam tak sangat nampak cacatnya bila guna 18mm kurang 1mm lebarnya akan nampak lompangnya berbanding 20mm.


Selepas banyak blog yang memakaikan jam mereka dengan tali nato ni, aku jadi terpengaruh untuk mencuba. Ternyata sangat selesa malah sangat mudah untuk menukarkan dan memasang tali nato ni pada jam. Tanpa memerlukan sebarang peralatan pun..


Tali dalam keadaan sebelum dipasang.


Cuma tarik tali bahagian atas tu keluar untuk dimasukkan ke lug jam.Masukkan seperti ini, pastikan masukkan tali dari pukul 12 supaya senang kita nak pakaikan jam kat tangan nanti.Lepas masuk ke dalam dua lug, masukkan tali panjang ke tali yang pendek seperti ni.. sangat mudah. Bagi yang belum mencuba, elok cuba beli seutas dari blogger sementara masih ada stok. Boleh pakaikan semasa raya nanti.Pemakaian tali nato ni turut melindungi caseback kita daripada calar akibat menggunakan bracelet.

Smart gak jam ni dipakaikan dengan tali nato hitam. Kalau warna brown mungkin lebih cun kot?

Offer ramadhan, jam 6139-6012 ni RM380 dengan Tali Nato postage ke seluruh negara!!


3 comments:

  1. nak cuba nato ngn bullhead...

    ReplyDelete
  2. Strap paling selesa dipakai :) dengan jam apapun sedap

    ReplyDelete
  3. kalau nak guna nato pada bullhead,gunakan model G10...nak masukkan tali tu kena buka dua2 pin dulu sebab jarak antara case & pin agak sempit sikit,takleh nak masukkan terus...dah ejas tali barulah pasangkan pin....

    ReplyDelete